Hopp til innholdet

Hur man ansluter en kopplingsbox

En kopplingsbox används för att binda flera ledningar från samma bana och är ofta i taket. Här kopplar jag en 76 kopplingsbox från Elko som använder skruvplintar.

I 76-rutan från Elko kan du ansluta det maximala antalet ledningar i varje terminal till ett maximum:

  • 5 x 1,5 mm²
  • 4 x 2,5 mm²
  • 3 x 4 mm²
  • 2 x 6 mm²

Alternativt kan du också koppla ur kopplingsplintarna och använda Wago öppna / stänga terminalblock istället. Det är också viktigt att komma ihåg att 76-lådan från Elko är IP20-godkänd, dvs den kan bara stå inomhus och torr.Ledningarna som ska anslutas är 1 PFXP och 2 PR styva ledningar. Vinkeln i bilden är lite konstig, men kabeln längst ner går först horisontellt och sedan över en balk och in i kopplingsboxen.

Kablarna demonteras för att säkerställa att isoleringen på kabeln är tillräckligt lång för att komma in under locket efteråt.
Först ansluter jag alltid jordningen i botten, om något ska felsökas senare, borde ofta inte jorden lossas.

Det kunde säkert ha lagts ut snyggt och rakt, men jag tycker att det är lite viktigt att ha en längd ledningar i rutan. För många gånger har jag stött på kopplingsboxar där sladden är för kort för att kunna byta senare. Jag trycker på ledningarna lite innan jag sätter på locket så att ingenting fastnar.

  • Varje terminal är separat, dvs den är isolerad från de andra terminalerna.

Därefter monteras locket på kopplingsboxen. Använd en fördjupningsstång för att skapa fina hål där kabeln kommer in.


Ett annat alternativ är kopplingsboxen IP65 där du kan använda wago öppna / stäng klämmor.