Hopp til innholdet

Häng upp tung lampa i taket utan taklåda

Det är fullt möjligt att montera och hänga en lampa i taket även om du inte har en taklåda eller takförbindelse tidigare, och även om lampan är tung.

När du hänger en tung lampa utan en taklåda, till exempel en ljuskrona eller liknande, se till att vikten är fördelad väl över taket, detta gäller särskilt när du monterar en lampa i ett gipstak.

Naturligtvis är det bästa man kan göra att fästa lampan på en takbeläggning, du kan använda en stensökare för att hitta dolda pråmar i taket, eller använda en bra magnet för att ta reda på var skruvarna finns i taket.

En smart lösning är att skjuta ett längre trästycke i hålet och fästa taklampan med långa skruvar i det. Då fördelas vikten jämnt över resten av gipsskivan och möjliggör installation av tunga lampor utan taklåda.

Tryck upp ett trästycke som är längsgående över hålet för att säkra lampan väl
«Planka i taket» tål en tung ljuskrona

Läs mer: Hur man planerar belysning i ett hem, en stuga och en lägenhet

Upptäck vackra lampor /Markslöjd

En gipsskiva utan skada tål en fin vikt på upp till 20 kilo med denna metod.

För lampor med mindre vikt räcker vissa gipsproppar. Här kan du läsa lite om olika gipsproppar och hur mycket vikt dessa tål.Det viktigaste att tänka på när du använder gipsproppar är att du måste göra ett rent hål i rätt storlek för pluggarna och använda tjockare installationsskruvar så att pluggen expanderar väl.

Synliga ledningar och rör

Här kan du se hur utanpåliggande downlight , synliga rör och ledningar används som ett dekorativt element i en lägenhet. Använd exempelvis stålrör och montera dem på taket för att få en industriell och rustik känsla för installationen.

En strömremsa är ett annat bra alternativ till montering av lampor och lampor om du inte har en taklåda tidigare.

Med en elektrisk skena kan du linja taket för att rikta strömmen till strålkastarna du placerar i det, eller till alla hängande lampor som kan hängas i pendeladaptrar.

pendel adapter

Observera att de flesta hängadaptrar har en viktbegränsning som hindrar dig att hänga tunga lampor. Hur mycket vikt en hängadapter klarar av varierar från märke till märke, men oftast kan du inte montera lampor som väger mer än 2 kilo i dessa.

Trätak och spontan tål vanligtvis mer vikt än ett gipstak och behöver inte en planka över vilken fördelar vikten. Här rymmer det vanligtvis med några bra skruvar.

Nytt hål i trä / spontan.

Här borrades ett nytt hål i en lampa över ett matbord som inte hade någon taklåda tidigare.

Kabel till ny taklåda

En ny avdragare drar ut till en taklampa.

Det är viktigt att använda rätt tråd för en ny taklåda. Om det inte går att dra ut ett dragrör kan du sätta en kabel direkt i taket utan rör.

En kabel som är godkänd för att vara det är PFXP , som också kan isoleras utan rör.

Att dra nya ledningar till en ny lamppunkt är vanligtvis den största utmaningen, men oftast får du en bra lösning.

Om du har en annan takpunkt i samma rum måste du försöka komma dit med en ny tråd, kan du också gå igenom befintlig downlight eller försöka komma bort till ett hål du gör där närmaste vägg möter taket.

Takpunkten till vänster var en taklåda. Den synliga ledningsremsan togs bort och en ny tråd drogs dold över taket istället.
Här gick jag via en downlight i taket och vidare mot väggen. På listan borrade jag ett litet hål och kom igenom en tråd.

Olika ritningsmetoder beskrivs i vissa andra inlägg som jag har skrivit nedan.

Andra inlägg om monteringslampor: