Hopp til innholdet

Häng upp och anslut en lampa i taket

Idag kommer jag att hänga och ansluta en ny lampa över ett matbord i en ny lägenhet. Lampan ska anslutas till en dimmer och hängas över matbordet i lämplig höjd.

Det finns ingen kopplingspunkt i taket idag, men det finns ett tomt rör på toppen av taket som jag kommer att få tag i, dra över och ansluta den nya lampan. Så här jobbet gjordes, kanske du kan få några tips på vägen.Bordet som lampan ska hänga på
Stor långsträckt taklåda som gör det lättare att dölja hål och sladd.

Här är elektrikerritningen som visar hur rören är belägna i lägenheten. På ritningen står bordet lite längre ut i rummet. Jag hoppas att röret fortfarande är lätt att hitta.

Läs mer: Hur man planerar belysning i ett hem, en stuga och en lägenhet

Upptäck vackra lampor /Markslöjd

Jag börjar med att mäta mitten av matbordet med en meterpinne och använder sedan min laseravståndsmätare för att hitta mitten av matbordet i taket.

Jag går sedan upp till taket och mäter avståndet från närmaste vägg till laserpunkten. Här var det 130 centimeter.

Eftersom jag kommer att hitta monteringspunkterna, flyttar jag sedan mätaren några centimeter ut på varje sida av laserpunkten och mäter 130 centimeter från väggen och markerar dessa punkter med en penna.

Genom att sätta takfästet över laserdottet som visar mitten + de två märkena jag gjorde, vet jag att mitt takfäste är i mitten av matbordet nedan och är rakt.

Eftersom detta är ett gipstak, markerar jag två punkter i lamphållaren, gör hål med en tunn skruvmejsel och kopplar in dem.

Jag måste borra ett tillräckligt stort hål så att jag har möjlighet att få tag i röret som ligger ovanpå taket, men hålet måste fortfarande vara litet nog så att det inte är större än lampans taklåda.Jag använder den lysande obefläckade proffsen från norska verktygsinvent för borrningen. Då behöver jag inte suga upp mycket gipsdamm efteråt ?

Nytt hål med spotless pro – helt dammfritt och rent

Att hitta röret var inte lätt, en vanlig teknik är att:

  • Böj spetsen med en styv sladd (PR) så att den blir som en krok och sätt sedan in den i hålet i hopp om att hitta ett rör som krokar.
  • Du kan också använda miniatyrpinnen genom att böja den främre fogen så att den blir en vinkel på den, knacka på den så att den inte öppnas och använda tumstickan för att se dig omkring.

Det hjälpte inte med en böjd PR att hitta röret här. Så jag var tvungen att borra två nya hål bredvid originalet. Hålet var ovalt så jag fick min hand utan att hålet var synligt bakom takkoppen.

Jag drar sedan i röret med PN 3G 2.5mm2.

Här kan du se hur lampan är ansluten i ledningarna. Den kom med en bit socker i leveransen, men använd antingen WAGO eller andra kopplingar . Dessa trycker fast på sladden medan de ger beröringsskydd.

Upphängning av lampan

Då ska jag hänga upp lampan. Den här har en sladd på ena sidan och en tråd på andra sidan.

Lampans sladd ska passera genom en hylsa som är komprimerad när du sätter på den.

Denna takbänk var så stor och långsträckt att jag inte behövde klippa av ledningarna .

Tryck upp för mycket av tråd och tråd innan du fäster locket. Det är ofta lättare att dra ut tråden / tråden för att sänka en lampa än att trycka upp tråden och tråden för att lyfta den.Hitta lampans höjd

Lampans höjd varierar beroende på modell och var den ska placeras. En gemensam höjd av pendelljus och ljuskronor över ett matbord är 60-70 cm ovanför bordet.

Du kan också:

  • Sätt dig ner på stolen vid bordet.
  • Sitt rakt och håll ut handen.
  • Lampan ska inte hänga lägre än 30 centimeter över armen.

Detta är en generell minnesregel och kommer naturligtvis att variera baserat på hur lång du är, men kan vara en bra guide att följa.

Efter att lampan och höjden hittats, vattnar jag lampan så att den hänger rakt och fint över matbordet.

Slutligen var lampan färdig att hänga.

Andra inlägg om monteringslampor: