Hopp til innholdet

Flytta vägguttaget

När du renoverar hemmet kan vägguttag komma i vägen eller behöva flyttas. Idag är jag hos en kund som har installerat en skjutdörr och uttaget som var monterat i väggen måste flyttas några meter åt sidan.

Uttag som måste flyttas

Ägaren hade redan tagit bort själva vägglådan, så röret med ledningarna hängde löst på andra sidan väggen. Rör och ledningar var nu för korta och behövdes förlängas för att nå den nya väggboxen 2 meter längre bort på väggen.

Tunn dragfjäder

Husägaren visste inte var rören kom ifrån och även om vi försökte dra i ledningarna för att lyssna på var väggen / taket dessa kunde anslutas så kom vi inte ifrån.

Jag tryckte så i mina tunna dragfjädrar som har räddat mig i många situationer. Detta nådde taklådan där ledningarna var anslutna, även med ledningarna fortfarande inuti rören.

Jag drar i trådarna

Ledningarna var anslutna till takpunkten bakom en taklampa, vilket är normalt för äldre hem. Modern praxis och krav gör att sådana uttag anslutits har flyttats ner till antingen själva uttagen eller bakom ljusomkopplaren.

Röret förlängs

Rören förlängs med ett 16mm korrugerat rör och en förlängningsfog. Röret är fastspänt och går ner i den nya vägglådan i uttaget som ligger ungefär 2 meter längre bort på väggen från den gamla.

Växling vid takpunkten

Uttaget är anslutet till de gamla trådarna i taket och jag ersätter de gamla «lindningskopplingarna» med modern wago som har kompressionsfjädrar.

Här är det viktigt att komma ihåg att en av ledningarna som går in i taklådan ska gå direkt in i lampan, det här är bryttråden från ljusströmbrytaren. Lampans andra ledning måste anslutas till samma ledningar som tidigare, normalt är det vitt i gamla hus. I nya hus har vitt ersatts med blått (N), läs mer om vad el-ledningar betyder.

Det faktiska elektriska jobbet med att dra ut förlängning av rör och flytta eluttaget tog cirka 45 minuter och med material och kablar kostade drygt 1000 kronor.

När du behöver en elektriker för att göra jobbet, kommer det att vara värt att ha det «öppet och klart» och dessutom kanske informera om dimensionerna på rör och liknande. Skicka gärna en bild via MMS tillbaka till elektrikern så att elektrikern är bäst förberedd.