Montering av downlights i taket som du ibland vill göra efter att ha bott ett tag i lägenheten eller hemmet. Du kanske missar, eller önskar att du hade lite mer belysning och strålkastare för bättre belysning av vissa områden.
Lyckligtvis är det vanligtvis inte ett problem att eftermontera flera downlights i taket. Isoleringssäker downlight som du kan installera utan låda eller ytmonterade downlights är fantastiska alternativ för eftermontering.
Idag är jag i en lägenhet där invånarna ville ha två extra downlights i en infälld nisch som går längs en vardagsrumsvägg. Här kommer jag att eftermontera två downlight av samma typ som i resten av hemmet.
Eftermontering av takljus
Denna infällda nisch sträcker sig från ena änden av en vardagsrumsvägg och ansluts till resten av taket i matsalen som är infälld gipstak. I resten av vardagsrummet finns det målade betongtak.
Eftersom taket bara är nedstängt och det inte finns någon isolering där strålkastarna ska sitta, kan du montera den vanliga downlighten. Om det hade funnits isolering i taket måste du ha installerat isoleringssäker downlight som du kan installera utan låda.
Ett trevligt och vanligt avstånd från väggen till den första platsen är vanligtvis 50-60 centimeter. Jag mäter 60 centimeter vardagsrumsvägg och 60 centimeter från hörn av väggen, och sedan markerar jag med två tejpstycken i taket för en bättre bild av hur det kommer att bli.
Infällda downlights från Antidark är en populär variant. Dessa moderna downlights med LED är både billiga i inköp, enkla och monterade och har IP-klass 44 vilket gör att du även kan använda dem utomhus och i badrummet. Downlight kommer i både modernt svart och klassiskt vitt.
Vanligtvis är sådana nischer ganska fria från hinder och pråmar i mitten, men för att dubbelkontrollera går jag först med en magnet.
- Med magneten vet jag var skruvarna är. Om en rad skruvar korsar dit jag ska montera downlight, indikerar det pråmar i bakkanten.
- Efter att ha kontrollerat med magneten gör jag ett litet hål med skruvmejseln och böjer en koppartråd som jag sätter in i hålet.
- Jag vrider koppartråden runt och om den inte stöter på några hinder kommer det att finnas gott om utrymme för att montera en downlight.
- Om något kommer i vägen på toppen, kommer det här lilla hålet att vara lätt att upptäcka.
Jag borrar sedan två nya hål för downlight och använder sedan den geniala fläckfria proffsen från Toolsinvent för att undvika damm och svin i lägenheten.
Nya ledningar jag fiskar över, här använder jag en PR-tråd för att komma över några stålläckor som är i taket.
- Jag går med i befintliga downlight-kurser i vardagsrummet / matsalen och behöver en tråd från mina nya hål.
- PR-sladden är styv men ändå flexibel och mycket bra att använda för att komma från ett hål till ett annat.
- När jag får PR-tråden för mitt första nya hål tappar jag på en PLS 90-tråd och drar tillbaka den nya tråden.
På den raka linjen mellan dessa två hål pressade jag stocken och tappade en ny sladd på den här.
Sedan ansluter jag de nya downlightsna till taket. Kabeln ska demonteras så att det finns isolering där spänningsavlastningen klämmer fast.
Och gjort. Två nya downlights har monterats på taket.
Patrone från Thorup Copenhagen är ett vackert alternativ till traditionella fyrkantiga utanpåliggande downlights eller infällda downlights. Dessa takspotlights finns i flera varianter, både vinklade teleskopspotlights och runda takspotlights. Med en dekorativ räfflad yta i läckra, moderna material och färger skapar dessa taklampor ett exklusivt uttryck i hemmet.
Perfekt för att fokusera ljus på väggar, tavlor, konst eller ner på köksbänkar och liknande.
Se fler guider om belysning i ditt hem , eller överväg att installera ytbelysning om du inte har möjlighet att fälla strålkastarna i taket.