Hopp til innholdet

Montera extra vägguttag

Idag är jag i en nybyggd lägenhet som nyligen såldes, den här idag har två eluttag i badrummet där det är avsett att ansluta tvättmaskin och torktumlare. De nya ägarna vill å andra sidan ha en tvättmaskin och torktumlare i båset, så jag måste installera två nya uttag i väggen.

Idag finns ett utlopp på väggen och det går till ventilationen. Min plan är att dra röret från en 3G till en 5G och få två kurser. Dessa bör gå till tvättmaskin och torktumlare.

Då måste jag ta reda på något sätt att få el upp till ventilationen. Ventilationen drar 1600W eller 7 ampere.3 kurser i röret?

Att dra tre banor i samma rör är inte olagligt på detta sätt, så länge isoleringen är lika bra på alla ledningar.
Till exempel kunde jag förmodligen ha dragit en 5G 2,5 mm2 för tvätt / torkning + 2x 1,5 för ventilation och använt samma jord, men då var jag tvungen att ta hänsyn till en ganska strikt reduktionsfaktor när så många banor i ett litet rör kan stå på samtidigt.
Det skulle också vara otroligt trångt, så jag väljer att hitta en annan metod.

Jag börjar med att rita kursen som tidigare gick till utloppet för ventilation, detta rör lyckligtvis gick direkt till garderoben så omkretsen var enkel.

Genom vattenskåpet längst upp till höger har jag borrat hål och lagt en PFXP som tål vägg och isolering utan rör.
Detta är anslutet till ett utlopp i vattengarderoben på badrumsbanan (dessa var tidigare anslutna i samma säkring från tidigare).
PFXP ska vara upp till det övre hålet och vara ett utlopp för ventilation.

Två nya hål borras på varje sida av ett stativ som går vertikalt i väggen.

Jag använder en styv PR för att skjuta ut de små plastlocken i den befintliga vägglådan.

Från vägglådan fick jag ett nytt K-rör ner till de nya uttagen och drog upp PFXP via väggen. Nya flerlådor är monterade.

Då är det egentligen bara att «sy» trådarna tillsammans. 5-ledaren från skåpet pressades in i 2-håls WAGO ner till de nya lådorna. Här går Blue + Brown till den ena och White + Black till den andra. Marken (PE) förenas i 3-håls WAGO och läggs till båda.

PFXP från vattengarderoben (badrumshastighet) ansluts till uttaget upptill.