Hopp til innholdet

Dimmerkoppling – Fasavsnitt & Touchdimmer

Att ansluta en dimmer är inte en svår fråga så länge du har en bra översikt över vilka ledningar som går till lampor och vilka ledningar som är fastström. Här kan du se anslutningen mellan en enfasdimmer och en beröringsdimmer.

Koppling och montering av dimmer (fasavsnitt)

Qlight Zerodim

Detta är en Qlight Zerodim 350 dimmer ( elektrisk importör ) med en liten vridknapp. Den här har en fin modern look och passar in i standardväggramar.

En professionellt förberedd färgillustration som visar hur ledningarna jag tog från lampan ska anslutas.

Ström på L och ut till lampsymbolen
Närbild av symboler på dimmer

Förresten, den undre vägglådan är en apparatdosa, dvs dosan är dubbelt så stor, men halva dosan är gömd under gipsväggen. För stora switchpaneler är en sådan bigbox ett trick att installera för att passa alla anslutningsplintar.

Denna dimmer är en enkel fasavsnittdimmer . På den här behöver man bara ansluta ström och ström till lampan. Kom ihåg att vissa LED-dimmare ofta måste anslutas med både L1 (brun) och L2 (blå) för att kunna fungera.

Helt monterad dimmer i elmotor plus 4-vägs ram

Montera och anslut beröringsdimmernI korridoren nere har jag fått en ny fristående garderob, tyvärr finns det idag en vanlig vriddimmer där och den expanderar lite för mycket. Planen är att byta ut denna twistdimmer med en touchdimmer. Förhoppningsvis kommer det en mindre glid till garderoben.

Lita plats mellan dimmer och skåp
  • Börja med att stänga av strömmen och säkringen, styr spänningen.

Stäng av skruvlocket till dimmerlocket. Om din dimmer sitter fast något på grund av överbeläggning, luta den försiktigt från väggen längs fästena.

Här lossnar dimmeren och när jag lossade den koppar trådarna samtidigt en PR-sladd.
Det var mycket olyckligt och något att tänka på när du installerade en dimmer.

Inte skala isoleringen för hårt, kör kniven i brons, STRAND koppar skadas och försvagas. Sedan kommer den att gå sönder när du trycker ner dimmeren – eller som nu, när du vrider ut den från konsolerna.

trasiga sladdar

Eftersom min gamla dimmer var en tvåfas LED-dimmer, dvs både L och N. Och min nya dimmer är en enfasdimmer (endast L). Sedan sätter jag blått in i vagoklämman och använder bara brunt.  • Kom ihåg vilken ledare som går ut ur dimmeren och in i lampan. Böj den något, eller gör en markör på den. Annars är det snabbt att blanda in och ut.
Min nya touchdimmer från Qlight

Min nya touchdimmer. Endast brun (L) ska ange här. Den ska ange L-symbolen. Vanligtvis ser man ut som en symbol från en ljusare lampa, medan det här står «last».

Ny touchdimmer monterad. Det byggde lite mindre, men inte optimalt.
Jag får gå vidare med det här snart .. En fördel är att den inte kommer att slås av och på, även om garderoben ligger helt intill.

Touchdimmer från Qlight finns i två varianter, en dubbel som jag hade och en mono för en enkel switch. Operationen är enkel. Med en snabb tryckning slås den på / av, medan knappen hålls nedtonas lampan upp / ner. 

Hitta elmateriel: Eldirekt.se