Hopp til innholdet

Anslut och montera uttaget på betongpelaren

montere stikkontakt på betong

Idag ska jag montera ett utlopp på en betongpelare inuti en fabrik. Eftersom fabriken är full av damm och smuts måste jag ha ett IP44-uttag för att hålla det värsta dammet ute.

Uttaget ska stå på en betongpelare och gå vidare till ett annat utlopp längre på väggen.

Jag planerar att använda 3G PFXP 2,5 mm2 längs väggen som jag senare täcker med metallhalva rör för att skydda kabeln eftersom de ofta placerar utrustning och järnstänger längs väggarna.

Utrustningen som behövs för att montera uttaget i betong.
Sockel IP44 från Elko
pluggar, skruvar och DKS 3-13Samt en bankborr för att göra hål i betongen med 5,5 mm2 betongborr för pluggar och skruvar och 6 mm2 betongborr för DKS-fästelement.

Jag börjar med att hitta mitt i kolumnen. Den var cirka 38 cm bred så mitten blir 19 cm. Detta bör vara mitten av uttaget.

Ta bort uttaget och kontrollera att det är plantt innan jag markerar monteringshålen med en tunn alkoholdusch

Jag kontrollerar hålen för uttaget och mäter också mitten av gummipackningen på toppen av uttaget där ledningarna går in, eftersom jag behöver några extra fästelement till själva kabeln och vill att de ska vara raka.N-sladden var nästan perfekt längd, kan troligen vara 1-2 mm kortare.

Jag ansluter kabeln med DKS 3-13.
Detta är ett fantastiskt sätt att fixa kabel i betong, det här är bara träd över kabeln.

Sätt sedan i kontakten. N = blå, L = brun, jord = gul / grön.

Hur DKS fungerar! Briljant system som också kan stå utomhus

Ganska nöjd med resultatet. Senare kommer metallhalva rör att monteras för extra skydd över kabeln och en PFXP är ganska flexibel så att den inte blir en «pil rak» kabelläggning.