Hopp til innholdet

Ljus för växter och grönsaker – Hur tillväxtljus fungerar

lys til å hjelpe planter vokse

ljus ökar tillväxthastigheten för växter och grönsaker som odlas inomhus, detta är särskilt användbart på vintern i Norge – eller för att odla groddar kan du plantera på våren.

Hängande lampa Neordic Hilla – lämplig för användning som växtlampa /Lamp24.se

Hur fungerar tillväxtljus?

Ett djurljus fungerar genom att optimera två ljusa färger i synnerhet – Blått och rött. Det här är färgerna som växterna använder för att växa och utvecklas.

Det har visat sig att det blå ljusspektrumet påverkar den totala tillväxten av löv och tjockleken på stjälken och stjälken. Blått ljus är den viktigaste faktorn för att hjälpa en växt växa. Utan blått ljus skulle växterna aldrig spira.

växtljus kommer nu också i praktiska och lågbyggda LED-remsor /Lamp24.se

Rött ljus har den högsta påverkan senare i växternas liv, eftersom rött ljus påverkar utvecklingen av frukt och blommor. Och ni båda behöver ett bra tillväxtljus.

Spektrum för ett växtljus

Grafen ovan visar ljusspektrumet för ett typiskt växtljus. Här optimerar du ljuset runt de två viktigaste spektra (rött och blått), men gult och grönt är mindre användbart för växterna.

Genom att använda ett tillväxtljus kommer du lättare att hålla få örter, sallader och växter att växa på köksbänken. Idag finns det ett antal modeller, av vilka vissa är små så att de kan placeras under skåpen och tända på köksbänken.

BioLedex tillverkas och designas i Tyskland och detta företag är specialiserat på växtlampor och växljus för både privat och professionellt bruk. Deras tillväxtlökar finns i många storlekar och styrkor, allt beroende på hur många växter och hur stark ljus / snabb växttillväxt du vill ha.

Liten växtkruka med inbyggt tillväxtljus / Lamp24.se
Tillväxt- och växtlampor för privat och professionellt bruk / Lamp24.se

Kan vanligt LED-ljus användas som tillväxtljus?

Ja, det kan du faktiskt använda valfritt ljus som ett slags tillväxtljus, men huruvida det är optimalt är en annan fråga.

Ledbelysning för hus och hem är inte optimerad för växter utan för människor. Därför kommer ett större utbud att hittas. Varmvita som människor tycker är mest bekväma är till exempel svaga på blått ljus men starkare på grönt och rött.

Spektrum för vanligt LED-ljus

«Ren vit» / «Klar vit», 3000 k eller högre, kommer dock att ha mer av ett blått ljus, vilket kan orsaka sömnproblem om du borde ha haft det i hela hemmet.

Kan lysrör användas som växtljus?

I valet mellan vanlig LED-belysning och lysrör skulle lysrör / lysrör vara det bästa valet. Men när man använder lysrör som tillväxtljus, måste vanliga lysrör väljas; moderna LED-lysrör kan också fungera, men då bör man välja ett temperaturrör med hög färg.

Jag har till och med lagt märke till detta i mitt eget hem och sett hur växterna sträcker sig mot ljuset från lysrören.
Vanliga lysrör är därför ett bra och billigt val om du vill odla växter inomhus, eftersom de har hög ljusintensitet och är överkomliga att köpa.

För bättre effekt och mer blått ljus som växterna trivs med kan du växla lysrör från 2700K (varm vit) till en mer blå 3000K eller högre.

Det finns också egna tillväxtlampor – lysrör som är optimerade för odling, dessa kan du montera i vanliga armaturer, du byter bara lysrör!

Megaman Mezo LED-växtlampa, IP66, 57 cm /Lamp24.se

ljusstyrka

Som med alla växtljus och tillväxtljus är det viktigt att hålla ljuskällan relativt nära växterna utan att orsaka brand eller yrsel.
Ljusstyrkan minskar snabbt när du kommer längre bort och ljusstyrkan kommer att vara lika viktig som färgspektrumet.


Exempel på goda djurljus

Detta stora 100 x 100 cm växande ljus avger hela 460W LED och är avsett för mer professionellt bruk, som trädgårdsodling, växthus eller blom- och växtförsäljare.
Tillväxtlampan har en 120 graders spridning som garanterar god ljusfördelning över växter och växter.

LED-plantlampa GX53 5W fullspektrum /Lamp24.se