Hopp til innholdet

Anslut datapluggen. RJ45, Cat5 och Cat6 Ethernet-kabelkontakt

kobling av dataplugg

Att skapa din egen internetkabel eller patchkabel har många fördelar, du kan få den exakta längden du vill så att du kan släppa många meter med för mycket kabel som ligger i en spole, du kan klämma fast den på väggen och du kan enkelt dra datakabeln genom små hål i väggen.

Så här ansluter du din egen datakabel till rj45-kontakten och kommer online!Färgkoppling på RJ45-kontakt

Rj-plugg och färgkopplingar. Här vänder kontakten på kontakten mot dig.

Rj45-kontakten är inte den samma som kontakten som finns i vägguttag. Vägguttagen följer en så kallad A / B-anslutning, medan en patchkabel följer en separat kombination som är universell i alla datakablar.

Titta på bilden om du kämpar för att komma ihåg beställningen, för att memorera länken fungerar det för de flesta att bara säga färgerna flera gånger.

Vit orange, orange. Vitgrön, blå. Vitblå, grön, vitbrun, brun.

För verktyg använder jag en modulär tång, blå tång och tång.
Kjell & Co har en liten verktygssats till ett rimligt pris, eller så kan du också hitta verktyg och kabel hos eldirekt.se.

Anslut Cat5-kabeln

Börja med att använda de blå tången för att skära isoleringen försiktigt, 5-6 cm är en fin längd, ju kortare du klipper den, desto svårare är det att lägga ledningarna i rätt ordning.

Bryt av isoleringen och dra av den. Fäll ut de olika trådarna och klipp av plastinsatsen som finns i mitten av kabeln. Vrid dem isär och raka dem ut.

Sätt dem sedan i rätt ordning. Håll dem ordentligt mellan tummen och fingret, flytta sladden upp och ner medan du hela tiden arbetar för att hålla dem i linje och i ordning.Till exempel, humma den plana sidan av en tång för att vikas, och platta ledningarna helt fram till isoleringen.
Skär sedan dem med en fräs eller platta tång (de blå tången ger ett snett snitt).

Håll trådarna ihop och dra över Kat5-kontakten, tryck den hela vägen till botten och se att alla ledningar har kommit ner.
Pressa ut kontakten så att du är klar!

Anslut en Cat6-kabel

En Cat6-kabel skiljer sig från Cat 5 genom att ledningarna och isoleringen är lite tjockare, vilket gör att Cat-6 inte är parallella utan som «loggar».
Cat6 kan överföra mer datakapacitet och ge kraft till POE-utrustning. Annars är länken och färgkoderna desamma.

Här använder jag en Cat 6 designad för utomhusbruk, den här är svart och har lite kraftigare yttre isolering. Demontering på samma sätt som Cat 5.

Cat6-kontakten innehåller en mall som gör trådarna i olika höjder. Sidan där de små hålen är borde peka mot kontaktytorna.Sätt i ledningarna i mallen och skjut in den i resten av Cat 6-kontakten. Komprimera det väl och gör det!

Kontrollera att datakabeln fungerar

Par kontroll av datakabeln

Ett bra verktyg för att kontrollera att kablingen är bra på båda sidor är en sådan partytester. Det finns flera varianter av detta, också uppenbarligen mer avancerade som kan dokumentera hastigheter.

Men för enkel användning är det tillräckligt bra i 99% av fallen.
Partytestaren har en avtagbar ände som du kan lämna på ena sidan medan du ansluter i den andra änden.